MĂIASTRA. Sânziene virtuale vă așteaptă la Galeria Galateca

Pentru a patra oară în România, programul multidisciplinar de artă contemporană dedicat iei şi simbolurilor identitare, MĂIASTRA, ne-a încântat vineri, 24 iunie, cu deschiderea celei de-a 15-a ediții intitulată MĂIASTRA. Sânziene virtuale. Proiectul prezintă creațiile cu influențe tradiționale ale unor renumiți designeri români și străini precum Philippe Guilet, Andra Clitan (MA RA MI), Aram Nikolyan, Ana Zoe Pop, Maria Cioată, Irina Irimia, Răzvan Mureşan, Şerban Jipa, Petru Constatinescu şi Oana Mureşan (QuestDome). Acestea pot fi admirate în perioada 24 iunie – 17 septembrie la Galeria Galateca.

Proiectul și-a deschis larg porțile de Ziua Universală a Iei printr-un încântător vernisaj, unde am putut fi martorii unei povești ce a îmbinat tradițiile trecutului cu inovația tehnologică a viitorului marcată de aplicaţii de Augmented Reality, proiecţii, videomapping şi lansarea   platformei virtuale MĂIASTRA. Prinși la mijlocul acestor două concepte ce par a nu se ajunge niciodată una pe cealaltă, nu am putut decât să ne bucurăm de jocul mitic al Sânzienelor virtuale, admirând creațiile artistice izvorâte dintr-o inepuizabilă sursă de exploatare a trecutului. Sub cunoscutul său brand multicultural, Andra Clițan a adus în prim plan arta tradițională românească. Ținutele sale reflectă mărturia sa constantă despre rădăcinile ei și valorile pe care dorește să le păstreze și să le ducă mai departe în creații vestimentare. Astfel, a reușit să păstreze influențele tradiționale în fiecare ținută, adăugând de fiecare dată un strop de originalitate prin diferite aspecte multiculturale.

Alături de creațiile Andrei Clițan, MĂIASTRA. Sânziene virtuale prezintă și operele altor artiști cunoscuți la nivel internațional în zona de fashion și a design-ului de produs. Philippe Guilet ne-a prezentat câteva ținute ce fac parte din proiectul experimental 100%.RO de valorizare a patrimoniul cultural românesc, în vreme ce Aram Nikolyan a reușit să îmbine elementele tradiţionale armeneşti cu liniile moderne, iar Irina Irimia a urmărit o abordare filozofică, Data intuition. Alți artiști care continuă acest dialog argumentativ multidisciplinar sunt sculptorul, graficianul și artistul vizual Ana Zoe Pop ce a mizat pe forme abstractizate, sublimate, de o înaltă expresivitate și artistul visual Maria Cioată prin lucrările sale în ceramică, fragile şi, totodată, puternice. În ceea ce privește obiectele de design prezente în cadrul proiectului, îi amintim pe  arhitecții Petru Constatinescu şi Oana Mureşan (QuestDome) care promovează design-ul experimental pe baza meseriilor artistice, dar și pe Răzvan Mureşan care, sub coordonarea Dr. Ioana Avram, propune conceptul Neomat ce urmărește o perspectivă virtuală.

Proiectul multidisciplinar de artă contemporană MĂIASTRA este organizat de Galateca şi Asociaţia NeoArt România. Acesta s-a bucurat de o prestigioasă expunere internaţională, cu 14 expoziţii în Europa, printre care cele de la Berna, Dublin şi Londra şi peste 50 de artişti şi designeri români implicaţi. Pentru mai multe detalii despre proiect, vă invităm cu drag pe site-ul www.galateca.ro sau pe pagina de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *