Facebook va lansa butonul Dislike

Publicat de la data de în Noutăți

Celebrul buton Like oferă zilnic posibilitatea utilizatorilor Facebook de a aprecia ce au postat ceilalți și a devenit astfel semnătura rețelei de socializare. Mai în glumă, mai în serios, mult timp utilizatorii au vorbit despre necesitatea unui nou buton, cel de Dislike, care să facă diferența între postări. Cu toate că inițial spusese că nu intenționează să creeze un buton de Dislike, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunțat că lucrează la asta.

„Utilizatorii Facebook au cerut implementarea butonului Dislike încă de la introducerea butonului Like în 2009. Astăzi este ziua specială în care anunțăm public faptul că proiectul de dezvoltare al butonului este aproape de a fi finalizat, urmând să intre în faza de testare”, a declarat Mark Zuckerberg.

Dislike, „te susțin” sau „nu îmi place”?

Se pare că butonul Dislike nu a fost conceput pentru a exprima dezaprobarea, ci empatia în cazul în care pe rețeaua de socializare sunt publicate informații în legătură cu evenimente mai puțin fericite. Prin intermediul acestui nou buton, utilizatorii își pot arăta susținerea morală. Și cum butonul de Like era interpretat ca un gest lipsit de sensibilitate în asemenea cazuri, se simțea nevoia unui nou buton care să compenseze această lipsă.

„Utilizatorii Facebook pot folosi butonul Dislike pentru a își exprima solidaritatea în cazul unor întâmplări nefericite, precum anunțurile cazurilor de deces și alte pierderi, și nu pentru a își exprima aversiunea față de imaginile postate de prietenii lor”, a declarat Andrea Forte, expert social media în cadrul Universității Drexel din Philadelphia.

E adevărat că într-o lume ideală, toți utilizatorii vor folosi butonul pentru a-și exprima empatia, însă va fi într-adevăr așa? Cred că, la o privire mai realistă, sunt posibile două cazuri: unul în care utilizatorii Facebook vor folosi acest butonul după bunul plac, inclusiv de a fi răutăcioși față de unele postări, sau nu îl vor folosi deloc, din teama de a nu-și supăra prietenii.

Cum influențează comunicarea brandurilor?

În comunicarea brandurilor, butonul Like a fost aspru criticat în ceea ce privește modul în care sunt atrași utilizatorii: de la posibilitatea de a cumpăra Like-uri, până la concursurile care aveau în condiții pasul în care trebuia ca user-ul să dea Like paginii de brand. V-ați întrebat vreodată cum ați ajuns să dați like unei pagini de care nu vă amintiți? În 2013 s-a descoperit că unele companii ofereau hackerilor bani pentru a accesa conturile utilizatorilor și dădeau like paginilor.

Acum, odată ce butonul Dislike va fi introdus, utilizatorii vor avea posibilitatea de a sancționa brandul când acesta are derapaje. Cred că este un pas important în comunicarea de brand și va veni cu mai multă responsabilitate din partea specialiștilor social media, care vor fi mult mai atenți la ceea ce postează și ce campanii online derulează.

Cu toate acestea, va fi interesant de văzut cum vor introduce acest mult disputat buton pentru că nu trebuie să uităm că Facebook este, în fond, o afacere, iar pentru a obține bani din voturi negative, chiar trebuie să gândești un sistem ingenios. Până la urmă, rămâne de văzut!

Update 09.10.2015

Așa cum era de așteptat, butonul Dislike nu este chiar cum a fost perceput prima dată. Se pare că și de această dată lui Mark Zuckerberg i-a făcut plăcere să se joace stârnind controverse. În realitate, mult așteptatul buton este doar o extensie a butonului Like care exprimă diferite tipuri de reacții cu ar fi: bucuria, tristețea, uimirea, iubirea sau chiar enervarea. Extensia respectivă, numită Reactions, va fi disponibilă începând de astăzi, în perioada de testare, doar în Spania și Irlanda.

Pentru a putea folosi una dintre aceste noi opțiuni, utilizatorul va trebui să apese prelungit butonul Like până va apărea meniul de unde poți alege emoticonul care reprezintă respectiva emoție. Sub acesta va apărea formula vizuală care va indica emoțiile „îmi place”, „mă amuză”, „mă înveselește”, „mă uimește”, „mă întristează” și „mă enervează”.

Opțiunile vor fi disponibile doar pentru a interacționa cu ceea ce s-a postat, nu și cu comentariile asociate. Facebook nu a stabilit încă data lansării globale.

Facebook

Surse: www.telegraph.co.uk, www.businessinsider.com, www.time.com

Sursa foto: www.techspot.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *