Brandixit la TIFF 2015

Publicat de la data de în Blog, Evenimente

În timp ce Clujul se pregătea de sărbătoare, noi ne făceam grăbiți bagajele pentru a ajunge la unul dintre cele mai cunoscute evenimente ale anului. Bineînțeles că echipa Brandixit nu putea lipsi de la TIFF, mai ales că printre partenerii evenimentului a fost MasterCard.

Ediția cu numărul 14 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a luat startul oficial pe 29 mai, de la 20.45, în Piața Unirii Open Air, cu gala de deschidere, urmată de premiera națională a filmului Povești trăsnite / Relatos salvajes / Wild Tales (r. Damián Szifron), nominalizat anul acesta la Oscar.

Până pe 7 iunie spectatorii au putut alege între cele mai bune filme recente, concerte cu trupele momentului, expoziții, masterclass-uri, dezbateri și petreceri. În plus, 223 de producții din peste 60 de țări au rulat pe ecrane în cadrul festivalului.

Gala de decernare a premiilor a avut loc la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania a fost câștigat de filmul argentinian Incendiul / El incendio, în regia lui Juan Schnitman. Premiul în valoare de 15.000 de euro a fost prezentat pe scenă de actrița Nastassja Kinski, Dennis Lim, membru al juriului competiției, și Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.

Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 5000 de euro a fost câștigat de Kristina Grozeva și Petar Valchanov, pentru cel de-al doilea film al lor, Lecția / The Lesson / Urok. Același film i-a adus actriței Margita Gosheva Premiul pentru cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro.

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1500 de euro, oferit de HBO, a mers către Despre oameni și oi / Rams / Hrútar, în regia lui Grímur Hákonarson (Islanda-Danemarca). Același film a fost și favoritul spectatorilor de la TIFF, câștigând Premiul Publicului pentru un film din competiție, oferit de MasterCard. Cel mai popular film din întreaga selecție a fost Operaţiunea Arctic, regizat de Grethe Bøe-Waal, din Norvegia. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui titlu din secțiunea Cuvintele sunt de prisos, i-a fost acordat dramei rusești Test / Ispytanie, regizată de Aleksandr Kott.

Nastassja Kinski a fost distinsă cu Premiul Special pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale, iar actorul Marin Moraru a fost distins la rândul său cu Premiul de excelență, prezentat de Cătălin Ștefănescu și Andreea Esca.

Actorul britanic Richard Johnson a fost omagiat post-mortem cu un Premiu pentru întreaga carieră, in memoriam. Actorul a încetat din viață în noaptea de 5 spre 6 iunie, cu mai puțin de 24 de ore înainte de decernarea premiilor.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro, a fost adjudecat pentru al doilea an consecutiv de Corneliu Porumboiu.

Nicolae Constantin Tănase a fost recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, pentru filmul Lumea e a mea. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj le-a fost acordat ex aequo filmelor Ramona, de Andrei Crețulescu, și Black Friday, de Roxana Stroe. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre, în valoare de 500 de euro, a mers către El bosque negro, de Paul Urkijo Alijo (Spania).

Se pare că această ediție a marcat un record în istoria celui mai mare festival de film din România: peste 73.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema, la care se adaugă cei prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber din Mănăștur, TIFF Campus sau Depozitul de Filme, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții sau proiecțiile de film și concertele gratuite din cadrul NORWAVE, numărul participanților depășind cifra de 110.000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *